vietbao

Gợi ý giải môn Anh văn tuyển sinh lớp 10 chuyên tại TP.HCM

Bấm ngay Subscribe / Đăng Ký xem video hay mới nhất >>

Goi y giai mon Anh van tuyen sinh lop 10 chuyen tai TP HCM
Thí sinh tại Hội đồng thi Trường THCS Hoàng Văn Thụ (quận 10) làm bài thi môn Văn sáng ngày 20-6 trong kỳ thi tuyển sinh lớp 10 năm 2007 - Ảnh: Gia Phúc
TS mời các bạn thí sinh xem gợi ý tham khảo phần giải đề thi môn Anh văn chuyên, kỳ thi tuyển sinh lớp 10 chuyên năm học 2007-2008 tại TP.HCM (những gợi ý này chỉ có tính chất tham khảo).

Gợi ý giải đề thi môn Văn lớp 10 chuyên
Gợi ý giải đề thi môn Toán lớp 10 chuyên
>>
Gợi ý giải đề thi môn Toán lớp 10
Gợi ý giải đề thi môn Anh văn lớp 10
Gợi ý giải đề thi môn Văn lớp 10
Tuyển sinh bậc phổ thông
Thi tốt nghiệp THPT và tuyển sinh lớp 10

-------------

Xin lưu ý, đề thi và hướng dẫn giải được cung cấp ở định dạng file PDF. Nếu máy bạn chưa cài đặt phần mềm Adobe Acrobat Reader để đọc các file PDF này, mời bấm vào đây để tải chương trình về cài đặt vào máy.

-------------

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN
NĂM HỌC 2007-2008; KHÓA NGÀY 20-6-2007

MÔN THI: TIẾNG ANH (MÔN CHUYÊN)

Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian phát đề

A. CHOOSE THE CORRECT ANSWER TO FILL IN THE BLANK

1. The police stated that the accident ______________ soon.

A. will be investigated
B. had investigated
C. is being investigated
D. would be investigated

2. There are chances that Manchester United ______________ the last match against Juventus.

A. won
B. will win
C. has won
D. would win

3. ______________ to the national park before, Sue was amazed to see the geyser.

A. Being not
B. Not having been
C. Have not bee
D. Having not been

4. Hardly ______________ the captain of the team when he had to face the problems.

A. had he been appointed
B. did he appoint
C. was he being appointed
D. was he appointing

5. It is six years ______________ we moved to Chicago.

A. when
B. that
C. since
D. after

6. I think he will join us, ______________?

A. doesn’t he
B. won’t he
C. will he
D. do I

7. I am sorry. I have forgotten ______________ a table at the restaurant for you.

A. reserving
B. to reserve
C. having reserved
D. to be reserved

8. ______________ our children may be, we cannot go picnicking in this weather.

A. Though excited
B. Excited as
C. Because of excitement
D. Exciting

9. I am leaving the key under the pot in the garden ______________ you should be home earlier than usual.

A. because
B. in case
C. so that
D. though

10. Be patient ______________ you won’t succeed.

A. because
B. or
C. unless
D. otherwise

11. Sweating increases ______________ vigorous exercise or hot weather.

A. during
B. when
C. at the time
D. for

12. Goddard developed the first rocket to fly faster ______________.

A. than sound is
B. as does sound
C. than sound
D. as sound is

13. Herbs ______________ in soups and sauces.

A. are used to be
B. are often used
C. often use
D. get used to being

14. Studies indicate ______________ collecting art today than ever before.

A. there more people
B. more people that are
C. that there are more people
D. people there are more

15. Susan couldn’t help ______________ when I told her the joke.

A. laughing
B. laugh
C. to laugh
D. laughed

16. Your hair needs ______________. You’d better have it done tomorrow.

A. cut
B. to cut
C. being cut
D. cutting

17. Regina, ______________ you have never met before, is a genius in painting.

A. that
B. whose
C. whom
D. whomever

18. Doctors advise ______________ too many hours watching television.

A. not to spend
B. not being spent
C. not spend
D. not spending

19. Quite ______________ people have complained about his behavior. ______________ people have voiced their support for him.

A. a few / Many
B. very few / Some
C. a lot / Few
D. a few / Very few

20. ______________ finds the treasure is entitled to twenty five percent of it.

A. Who
B. The person who
C. Whoever
D. Man who

21. As soon as you hear the alarm, you all have to leave the building ______________.

A. on the verge
B. under law
C. at no time
D. without delay

22. ______________ have tried their best to protect the environment, but their efforts seem to be nothing compared to what people are doing to harm it.

A. Poachers
B. Industrialists
C. Conservationists
D. Producers

23. The passage ______________ that the first settlers were Spanish.

A. refers
B. instills
C. implies
D. infers

24. There are not many interesting ______________ of news in the ‘Evening’.

A. parts
B. articles
C. loads
D. items

25. On November 5, a lot of firework is ______________ off in England.

A. set
B. gone
C. sent
D. burned

26. Can you give me the ______________ for tomato soup?

A. formula
B. recipe
C. order
D. method

27. Jane likes watching films, but she is not ______________ keen on any kind.

A. specially
B. certainly
C. largely
D. particularly

28. In a report submitted to the government yesterday, scientists ______________ that the building of the bridge be stopped.

A. banned
B. complained
C. said
D. recommend

29. Police believe that there is a ______________ between the 2 crimes.

A. chain
B. link
C. connector
D. mixture

30. If you come to the theatre late, you have to wait until the ______________ to get in.

A. break
B. interval
C. refreshment
D. half-time

31. From now on, you have to ______________ responsibility for the sales figures.

A. get
B. acquire
C. assume
D. accept

32. Children have to ______________ respect to their parents and teachers.

A. show
B. take
C. feel
D. express

33. ______________, the reports are not good enough to be printed.

A. On my own
B. Out of the ordinary
C. If you ask me
D. Telling the truth

34. During the war, we ______________ many relatives.

A. lost touch with
B. take for granted
C. made a mention of
D. set an example for

35. You should pay ______________ to what the instructor is saying.

A. attendance
B. intention
C. convention
D. attention

36. The jokes Jack tell are as old as ______________.

A. the earth
B. the mountains
C. the hills
D. the oceans

37. The articles I have cut out from newspapers for years are now ______________ with age.

A. old
B. yellowed
C. blackened
D. torn

38. You can contact us if anything ______________ with our plan.

A. goes wrong
B. comes bad
C. is out of luck
D. loses control

39. It is ______________ knowledge that you have to drink more fluids when you have flu.

A. common
B. popular
C. widespread
D. updated

40. As soon as Kate failed to do the job the third time, she got the ______________.

A. promotion
B. recommendation
C. rearrangement
D. sack

41. Can I ask a favor ______________ you, Mark? Could you please move this sofa backwards?

A. for
B. of
C. with
D. to

42. I read the contract again and again ______________ avoiding making spelling mistakes.

A. with a view to
B. In view of
C. by means of
D. in terms of

43. This kind of product has to be used ______________ 3 days ______________ purchase.

A. by / of
B. within / of
C. on / on
D. on /after

44. Too many tests and exams have put high school students ______________ pressure.

A. in
B. on
C. under
D. into

45. The president refused to make any judgement ______________ the situation.

A. on
B. with
C. for
D. of

46. ______________ your effort and talent, we wonder if you can work full time for us.

A. Regarding
B. In regard of
C. With respect to
D. On behalf of

47. Let’s move ______________ to the next item on the agenda.

A. in
B. by
C. up
D. on

48. I am fed ______________ hanging around here with nothing to do.

A. up on
B. out of
C. up with
D. by

49. I do not know my uncle is ______________ doubt ______________ everything he sees.

A. with / about
B. in / of
C. of / for
D. in / with

50. ______________ Xmas, more shopping is done.

A. On
B. For
C. At
D. In

51. On farms, when the cattle are too ill, farmers often have to put them ______________.

A. in
B. down
C. up
D. away

52. ______________ my shyness, they refused to give me the job as a receptionist.

A. Despite
B. As for
C. Due to
D. Instead of

53. The professor broke ______________ her lecture when she heard a cell phone ringing.

A. away
B. in
C. off
D. out

54. I could not ______________ the peak of the mountain in the foggy weather.

A. get over
B. make out
C. see through
D. go into

55. We all need friends whom we can ______________ when we are in trouble.

A. call on
B. break off
C. live on
D. go by

56. Constantly staying in cold weather may bring ______________ pneumonia.

A. in
B. about
C. up
D. on

57. Don’t let poachers get ______________ hunting animals. They deserve to be punished.

A. off
B. out of
C. on
D. away

58. I was named ______________ a wealthy relative of my Mom’s.

A. after
B. to
C. as
D. in on

59. I cannot stay up late at night; I prefer ______________ in early.

A. going
B. breaking
C. turning
D. doing

60. My little son is learning how to ______________ his shoes.

A. put off
B. get on
C. take to
D. do up

B. IDENTIFY THE MISTAKE IN EACH SENTENCE

61. Graham Bell was oncea teacher who ranaschool for the deafin Massachusetts.

A.
B.
C.
D.

62. Telephoto, aprocess for sending pictures by wire, has been inventedduring the 1920s, and the first transcontinentaltelephoto was sent in 1925.

A.
B.
C.
D.

63. The immunesystem is the bodiesway of protecting itselfagainstviruses.

A.
B.
C.
D.

64. What I told hera few days ago werenot the solutions tomost ofher problems.

A.
B.
C.
D.

65. However cheap it is, the poor qualityproducts cannot always appeal tocustomers.

A.
B.
C.
D.

66. If you do not keepmy secret, I willreveal surelyyours.

A.
B.
C.
D.

67. Jim’s grandfather left him50,000 dollars, thiswas too big a sumto him.

A.
B.
C.
D.

68. So far Linda has been writing5 novels onthe problems teenagershave to cope within the new world.

A.
B.
C.
D.

69. The choice of which restaurantto go tofor tonight’smeal is entirely your.

A.
B.
C.
D.

70. You mustn’t haveseen my sister, forI have no sister livingon the other endof this city

A.
B.
C.
D.

D. VOCABULARY

Supply the appropriate form of the words in the brackets:

61. Fill each blank with an appropriate word formed from one of the words in the list below: similarity – suit – advise – value – fit – dispense – predict – water – foolish – warn

It is astonishing how many people set off to climb Mount Olympus in completely (91) ________ clothing. The weather conditions on the mountain are notoriously (92) _______but people are (93) ________ into thinking that just because the boTSm is sunny, the summit will be (94) ______ warm and bright. Nothing could be further from the truth. Bearing in mind that “ (95) _______ is forearmed”, consult the local climbing club about likely conditions before setting off. Such local knowledge can be absolutely (96) ________ and you would, to put it mildly, be extremely (97) _________ to ignore it. Whatever the likely weather, a good pair of boots is (98) _______ and is some form of (99) _______. And it is a steep climb so it goes without saying that a reasonable level of (100) ________ is essential.

E. REWRITE WITHOUT CHANGING MEANING

1. It was wrong of you to allow a 4-year-old child to walk home alone.

- You should ................................................................................

2. I could realize how important the family is only after I left home.

- Not until ....................................................................................

3. Mrs. Green is proud of her son’s contribution to the play.

- Mrs. Green is proud of what ........................................................

4. The recruited very few young engineers.

- Hardly .......................................................................................

5. Only two out of the five rooms we have booked have air conditioning.

- We have booked five rooms, only ..................................................

6. Jane seems to come to the performance lat.

- It looks ....................................................................................

7. I could hold a big party due to my Mom’s help.

- Had it ........................................................................................

8. Success depends on hard work.

- The harder .................................................................................

9. Fiona was so disappointed that she could not keep on working.

- Such ........................................................................................

10. Although Richard is competent in his work, he does not know how to deal with this client.

- Competent ...............................................................................

F. CLOZE TESTS

Supply each blank with one word:

The director has overall responsibility for the artistic side of a production and must (111) ____ all the rehearsal and keep an (112) _____ on all the backstage and technical departments (113) _____. Directors tend to have (114) ______ personalities and can be temperamental. But the success or (115) _____ of a play is in their (116) ______. It is their job to (117) _____ out the imaginative qualities in the actors in order to get the best response from them. Some directors let actors decide on their own interpretation while (118) _____ give detailed instruction as to (119) ______ they want the parts to be played. Some directors also (120) ______ on duties, such as planning a season’s program and supervising the budget.

Choose the suitable word to fill in each blank:

You can rob a bank without leaving your house these days. Who needs stocking (121)______, guns and getaway cars? If you’re a computer whiz-kid, you could grab your first million (122)_______ with nothing more dangerous than a personal computer, a telephone and a modern to (123)_______them.

All you have to do is to dial into the networks which like the computers in large organizations together, type in a couple of passwords and you can rummage (124)_______in the information that’s stored there (125)_______your heart’s content. Fortunately it isn’t always quite as easy as it appears. But, as more and more information is (126)_______and stored on computer, whether it is details of your bank account or the number of tins of baked beans in the stockroom at the supermarket, a computer crime seems set to grow.

A couple of months ago a newspaper reported that five British banks were being (127)_______to ransom by a gang of hackers who had managed to (128)_______their computer. The hackers were demanding money (129) _____revealing exactly how they did it. In case like this, banks may consider paying just so that they can protect themselves better in the future.

As with (130)________else, hackers start young in the States. A 12-year-old boy in Detroit was (131)_______of entering a company’s credit rating computer and (132)_____the numbers he found there. His mother told reporters that he spent up to 14 hours on his computer during the weekend.

Prevention is probably easier than detection, and many companies now spend lots of time and money (133)______programs using passwords and codes. Of course all this is no use (134)_____if computer users tell each other their password, stick it on their screen so they don’t (135)______it or use passwords like “password”. It all happens. There are plenty of software companies which specialize in writing software that makes computers hacker-proof. One company in the States set (136)______to prove that its system can defeat hacker by asking over 2000 of them to try to hack it. The hackers were given 2 weeks to discover the secret message stored on 2 PCs in offices in New York and San Francisco. The message (137)______: “The persistent hunter who (138)____his prize (139)______becomes the hunted.” You will be relieved – or perhaps disappointed – to learn that (140)______hacker managed it.

121. A. covers
B. veils
C. masks
D. helmets

122. A. supported
B. armed
C. provided
D. tampered

123. A. connect
B. link
C. combine
D. join

124. A. further
B. out
C. about
D. off

125. A. off
B. to
C. with
D. within

126. A. dealt
B. progressed
C. tackled
D. processed

127. A. held
B. asked
C. kept
D. captured

128. A. turn off
B. break into
C. get into
D. come up with

129. A. on the verge of
B. with exception of
C. in answer to
D. in return for

130. A. anything
B. everybody
C. nothing
D. somebody

131. A. able
B. capable
C. possible
D. enabled

132. A. scattering
B. dumping
C. distributing
D. loading

133. A. thinking
B. discovering
C. devising
D. manufacturing

134. A. of all
B. in all
C. even
D. whatsoever

135. A. forget
B. notice
C. bother
D. mention

136. A. about
B. out
C. off
D. away

137. A. read
B. is read
C. was reading
D. had been read

138. A. offers
B. reaches
C. obtains
D. wins

139. A. now and then
B. now and again
C. sooner or later
D. safe and sound

140. A. none
B. not any
C. neither
D. hardly

G. Read the following passages and choose the best answer to the questions:

KETCHUP

The sauce that is today called ketchup ( or catsup) in Western cultures is a tomato_based sauce that is quite distinct from Eastern ancestors of this product. A sauce called ke-tjap was in used in China at least as early as the 17th century, but the Chinese version of the sauce was made of picked fish, shellfish, and spices. The popularity of this Chinese sauce spread to Singapore and Malaysia, where it was called kechap. The Indonesian ketjab derives its name from the same source of the Malysian sauce but is made from very different ingredients. The Indonesian ketjab is made by cooking black soy beans, fermenting them, placing them in a salt brine for at least a week , cooking the resulting solution further, and sweetening it heavily; this process results in a dark, thick and sweet variation of soy sauce.

Early in the 18th century, sailors from the Bristish navy came across this exotic sauce on voyages to Malaysia and Singapore and brought samples of it back to England on return voyages. English chefs tried to recreate the sauce but were unable to do exactly because key ingredients were unknown or unavailable in England; chefs ended up substituting ingredients such as mushrooms and walnuts in an attempt to recreate the special taste of the original Asian sauce. Variations of this sauce became quite the rage in the 18th century England, appearing in a number of recipe books and features as an exotic addition to menus from the period.

The English version did not contain tomatoes, and it was not until the end of the 18th century that tomatoes became a main ingredients in the ketchup of the United States. It is quite notable that tomatoes were added to the sauce and that tomatoes had previously been considered quite dangerous to health. That tomato had been cultivated by the Aztecs, who had called it tomalt; however, early botanists had recognized that tomato was a member of the Solanecaea family, wich does include a number of poisonous plant. The leaves of the tomato plant are poisonous, though of course the fruit is not.

Thomas Jefferson, who cultivated the tomato in his gardens at Monticello and served dishes containing tomatoes at lavish feasts, often receive credit for changing the reputation of the tomato. Soon after Jefferso had introduced the tomato to American society, recipes combining the new fashinonabe tomato with the equally fashionable and exotic sauce known as ketchap began to appear. By the middle of the 19th century, both of the tomato and tomato ketchup were stables of the American kitchen.

Tomato ketchup,popular though it was,was quite time-consuming to prepare. In 1876,the first mass-produced tomato ketchup, a product of German-American Henry Heizn,went on sale and achieved immediate success. From tomato ketchup, Heizn branched out into a number of other products, including various sauces, pickles, and relishes.

141. It is not stated in paragraph 1 that

A. the Chinese sauce was in existence in the 17th century
B. the Malaysian sauce was similar to the Chinese sauce
C. the Chinese sauce was made from seafood and species
D. the Indonesian sauce was similar to the Chinese sauce

142. “it” in paragraph 1 refers to

A. a salt brine
B. a week
C. the resulting solution
D. this process

143. What ingredient is not used to make Indonesian sauce?

A. soy beans
B. sugar
C. salt
D. mushrooms

144. It can be inferred from the second paragraph that mushrooms and walnuts were

A. difficult to find in England
B. not part of the original Asian recipe
C. not native to England
D. transported to England to Asia

145. The phrase “became quite the rage” in paragraph 2 means

A. became an anger
B. became strange
C. became popular
D. became a protest

146. The author mentions the English version at the beginning of the third paragraph in order to

A. indicate what will be discussed in the coming paragraph
B. explain why tomatoes were considered dangerous
C. make a reference to the topic of the previous pharagraph
D. provide an example of a sauce using tomatoes

147. According to the paragraph 3, the tomato plant

A. was considered poisonous plants
B. is related to some poisonous plants
C. has edible leaves
D. has fruit tat is sometimes quite poisonous

148. the word “staples” in paragraph 4 could be best replaced by

A. standard elements
B. strong attachment
C. necessary utensils
D. rare alternatives

149. Where in paragraph 4 can the following sentence go in? “It turned from very bad to exceedingly good”

A. at the beginning of the paragraph 4
B. before the sentence “ Soon after Jefferson …”
C. before the sentence “By the middle of the 19th century …”
D. at the end of the paragraph 4

150. Tomato ketchup is closest to the word

A. ketchap
B. ke-tjap
C. ketjab
D. kechap

THE BEATLES

In the 1960s, The Beatles were probably the most famous pop group in the whole world. Since then, there have been a great many groups that have achieved enormous fame, so it is perhaps difficult now to imagine how sensational The Beatles were at that time. They were four boys from the north of England and none of them had any training in music. They started by performing and recording songs by black Americans and they had some success with these songs. Then they started writing their own songs and that was when they became really popular. The Beatles changed pop music. They were the first pop group to achieve great success from songs they had written themselves. After that it became common for groups and singers to write their own songs. The Beatles did not have a long career. Their first hit record was in 1963 and they split up in 1970. They stopped doing live performances in 1966 because it had become too dangerous for them – their fans were so excited that they surrounded them and tried to take their clothes as souvenirs! However, today some of their songs remain as famous as they were when they first came out. Throughout the world many people can sing part of a Beatles song if you ask them.

151. The passage is mainly about

A. How the Beatles became more successful than other groups
B. Why the Beatles split up after 7 years
C. The Beatles’ fame and success
D. Many people’s ability to sing a Beatles song

152. The four boys of the Beatles

A. Came from the same family
B. Were at the same age
C. Came from a town in the north of England
D. Received good training in music

153. The word “sensational” is closest in meaning to

A. Notorious
B. Bad
C. Shocking
D. Popular

154. The first songs of the Beatles were

A. Written by themselves
B. Broadcast on the radio
C. Paid a lot of money
D. Written by black Americans

155. What is not true about the Beatles?

A. The members had no training in music
B. They had a long stable career
C. They became famous when they wrote their own songs
D. They were afraid of being hurt by fans

156. The Beatles stopped their live performances because

A. They had earned enough money
B. They did not want to work with each other
C. They spent more time writing their own songs
D. They were afraid of being hurt by fans.

157. The year 1970 was the time when

A. They split up
B. They changed pop music
C. They started their career
D. They stopped singing live

158. What the fans of the Beatles often did was

A. Sing together with them
B. Take their clothes as souvenirs
C. Ask them to write more songs
D. Ask them why they should separate

159. Some songs of the Beatles now

A. Are still famous as they used to be
B. Became too old to sing
C. Are sung by crazy fans
D. Are the most famous

160. The tone of the passage is that of

A. Admiration
B. Criticism
C. Neutral
D. Sarcasm

ĐÁP ÁN ĐỀ NGHỊ

1.

D

51.

B

2.

B

52.

C

3.

B

53.

C

4.

A

54.

B

5.

C

55.

A

6.

B

56.

D

7.

B

57.

D

8.

B

58.

A

9.

B

59.

C

10.

B

60.

D

11.

A

61.

D

12.

C

62.

C

13.

B

63.

B

14.

C

64.

B

15.

A

65.

A

16.

D

66.

C

17.

C

67.

C

18.

D

68.

A

19.

D

69.

D

20.

C

70.

A

21.

D

71.

B

22.

C

72.

B

23.

C

73.

D

24.

D

74.

B

25.

A

75.

B

26.

B

76.

A

27.

D

77.

C

28.

D

78.

D

29.

B

79.

D

30.

B

80

B

31.

C

81.

standing

32.

C

82.

authorized

33.

C

83.

alternatives

34.

A

84.

indistinguishable

35.

D

85.

incomparable

36.

C

86.

deadened

37.

B

87.

disgrace

38.

A

88.

native

39.

A

89.

celebrations

40.

D

90.

refusal

41.

B

91.

unsuitable

42.

A

92.

unpredictable

43.

B

93.

fooled

44.

C

94.

similarly

45.

A

95.

Forewarned

46.

C

96.

valuable

47.

D

97.

inadvisable

48.

C

98.

indispensable

49.

B

99.

waterproof

50.

C

100.

fitness

101. You should not have allowed a four-year-old child to walk home alone.

102. Not until I left home could I realize how important the family is.

103. Mrs. Green is proud of what her son can contribute / contributes to the play.

104. Hardly any young engineers were recruited.

105. We have booked five rooms, only two of which have air conditioning.

106. It looks as if she will come to the performance late.

107. Had it not been for Mom’s help, I could not have held a big party.

108. The harder you work, the more successful you are.

109. Such was Fiona’s disappointment that she could not keep on working.

110. Competent as/ though Richard is / may be in his work, he does not know how to deal with this client.

111.

conduct

136.

B

112.

eye

137.

A

113.

involved

138.

D

114.

strong/ powerful

139.

C

115.

failure

140.

B

116.

hands

141.

D

117.

dra

142.

C

118.

others

143.

D

119.

how

144.

B

120.

take

145.

C

121.

C

146.

C

122.

B

147.

B

123.

A

148.

A

124.

C

149.

B

125.

B

150.

A

126.

D

151.

C

127.

A

152.

B

128.

B

153.

C

129.

D

154.

D

130.

A

155.

B

131.

B

156.

D

132.

C

157.

A

133.

C

158.

B

134.

D

159.

A

135.

A

160.

A

Người giải đề: Giáo viên LÊ MINH CHÂU
(Giáo viên tiếng Anh Trường THPT chuyên Lê Hồng Phong TP.HCM)

Việt Báo
Comment :Gợi ý giải môn Anh văn tuyển sinh lớp 10 chuyên tại TP.HCM
Ý kiến bạn đọc
Viết phản hồi
Bạn có thể gửi nhận xét, góp ý hay liên hệ về bài viết Gợi ý giải môn Anh văn tuyển sinh lớp 10 chuyên tại TP.HCM bằng cách gửi thư điện tử tới Lien He Bao Viet Nam. Xin bao gồm tên bài viết Goi y giai mon Anh van tuyen sinh lop 10 chuyen tai TP HCM ở dạng tiếng Việt không dấu. Hoặc Gợi ý giải môn Anh văn tuyển sinh lớp 10 chuyên tại TP.HCM ở dạng có dấu. Bài viết trong chuyên đề của chuyên mục Tuyển Sinh
Suggestions explain English has professional grade 10 enrollment in Vietnam
The Beatles, the entrance examination, the nature, grade 10, hints, exam, english, reference, text selection, IS, AND, That, IT, As
Dr. invite you to suggest candidates see Reference Solutions specializes in English-language arts exam, entrance examinations for professional grade 10 school year 2007-2008 in Vietnam (the suggestions This is only for reference) ..
Thí sinh nên chọn trường nào khi biết điểm THPT QG?

Sau khi Bộ GD&ĐT công bố điểm thi THPT quốc gia, thí sinh cần lưu ý việc xét tuyển vào các trường đại học.

Đề thi - Đáp án môn Địa lý kỳ thi Quốc gia

Sáng 3/7, các sĩ tử làm bài thi Địa lý, thời gian 180 phút - môn có số lượng thí sinh đứng thứ ba trong số năm môn tự chọn.

Bát nháo tư vấn du học
Bát nháo tư vấn du học

Tại TP Hồ Chí Minh, theo báo cáo của cơ quan chức năng, toàn thành phố hiện có khoảng 1.000 đơn vị tư vấn du học nhưng chỉ có 64 đơn vị được cấp phép.

  • Thoi su 24h267 An mang dau long tu viec ly hon gia hoa that
    Thời sự 24h(26/7): Án mạng đau lòng từ việc ly hôn giả hóa thật

    Sự thật sốc về cô gái “hở bạo” tiếp thị Bệnh viện thẩm mỹ Kangnam; Mẹ nạn nhân bị cưa chân phản bác kết luận của Sở Y tế; Vụ trao nhầm con: Nước mắt vẫn chưa ngừng rơi!; Người đàn ông bỏ xe bánh mỳ, nhảy sông Đà vì bị truy sát?; Bệnh nhân phải đóng trước 220 nghìn mới được đi vệ sinh ở bệnh viện

  • Thoi su 24h257 Can bo hon nguc nang Biang
    Thời sự 24h(25/7): Cán bộ hôn ngực nàng Biang

    Kẻ "gạ tình" người mẹ liên quan gì đến vụ cháu bé bị mất tích ở Long Biên?; Vụ xả thải: Bộ TNMT thông báo nóng với Formosa; Ông bố đập sữa trước cửa siêu thị: "Đã mua chịu lại còn kiếm chuyện"; Cán bộ hôn ngực nàng Biang: Xử lý đúng quy trình; Ngày con dâu bỏ đi, bố mẹ chồng khóc cạn nước mắt thương 5 cháu nhỏ

  • Thoi su 24h217 Cong ly nao cho nguoi vo mang noi dau tot cung
    Thời sự 24h(21/7): Công lý nào cho người vợ mang nỗi đau tột cùng

    Đình chỉ hay khen thưởng CSGT "giơ chân" cản người phạm luật?; Xót xa những vụ tự tử vì bệnh tật và tận cùng nghèo khó; "Rác thải Formosa tràn lan, trách nhiệm chính thuộc xã, phường"; Vụ cô gái bị chồng thiêu: Công lý nào cho người vợ đang mang nỗi đau tột cùng?; Mổ nhầm chân: chuyên môn yếu kém hay tắc trách?

  • Thoi su 24h197 Dung sung bat tre em cuop taxi
    Thời sự 24h(19/7): Dùng súng bắt trẻ em, cướp taxi

    Phía sau bản án tử của Vũ Văn Tiến: Con dại một lần, mẹ đau một đời; Hà Nội sẽ trồng cây phượng hoa màu tím, nở quanh năm; Mưa xô ngã cầu bêtông tiền tỷ: Quy trình trách nhiệm; Vụ chất thải Formosa: Doanh nghiệp nói khác Sở TNMT?; Chiếu laser Nội Bài: Phát hiện thủ phạm nhưng khó xử lý

  • Thoi su 24h187 Lo duong day gai goi chan dong showbiz
    Thời sự 24h(18/7): Lộ đường dây gái gọi chấn động showbiz

    Thực phẩm bẩn: Nghịch cảnh con người đang âm thầm giết hại nhau; Vụ chất thải Formosa: Thêm nhiều mâu thuẫn giật mình; Ân hận của người mẹ mỗi đứa con sinh ra của... một ông bố khác nhau; Bác sĩ ra chợ quyên tiền cứu bệnh nhi: Đời xấu xa sao cây táo nở hoa?; Cá hồ chết bốc mùi thối, cả khu phố bịt khẩu trang suốt ngày

  • Thoi su 24h147 Bi ban than cua bo hiep dam den mang thai
    Thời sự 24h(14/7): Bị bạn thân của bố hiếp dâm đến mang thai

    Formosa tự đổi công nghệ luyện cốc: Hành vi tội ác; Uất ức lời kể 5 ngư dân bị tàu TQ đâm chìm tàu ở Hoàng Sa; Nghi án mẹ ép con gái uống thuốc trừ sâu để cùng chết; Bàng hoàng phát hiện suốt 3 năm nuôi nhầm con của 1 gia đình ở cách nhà mình 5 km; Tiếp viên ở quán karaoke ăn mặc mát mẻ, ngồi trên đùi khách rót bia

  • Thoi su 24h137 Chong thieu song vo vi bi can nhan
    Thời sự 24h(13/7): Chồng thiêu sống vợ vì bị cằn nhằn

    Thực hư chuyện 'bố đi hát karaoke gặp đúng con gái làm dịch vụ'; "Bảo kê" xe cấp cứu: Bộ trưởng Y tế vào cuộc quá chậm?; Vụ chôn rác thải Formosa trong trang trại của Giám đốc: Có sai luật?; Tạm giữ nhóm "quái xế" cùng 20 chân dài mặc mát mẻ phục vụ karaoke; 10 năm, gần 60 ngàn tỷ đồng tham nhũng nhưng chỉ thu hồi được 4,6 ngàn tỷ

  • Thoi su 24h127 Vo bop cua quy khien chong chet tuc tuoi
    Thời sự 24h(12/7): Vợ bóp của quý khiến chồng chết tức tưởi

    Phạt 100 triệu phòng khám "mạo danh" Sở Y tế HN "chặt chém" khách; Xe cứu thương ngoại tỉnh phải “mua” bệnh nhân ở Hà Nội?; Formosa lén lút chôn chất thải ở trang trại của Giám đốc Công ty Môi trường; Gây bức xúc lớn, các dự án giao thông BOT được Quốc hội đưa vào giám sát; Vụ gần 400 GV ở Thanh Hóa mất việc: 50-100 triệu đồng chạy làm GV hợp đồng?

  • Thoi su 24h117 Co gai tre xinh dep tu vong ben ve duong
    Thời sự 24h(11/7): Cô gái trẻ xinh đẹp tử vong bên vệ đường

    Sự cố môi trường Formosa: Xác định hàm lượng độc tố dưới đáy biển; Thuê giúp việc 6 triệu/tháng, chủ nhà phẫn nộ vì em bé bị véo tai, ăn tát; Nhà máy làm chết cá đầu nguồn sông Đà không có khu xử lý nước thải; Từ vụ chặn xe cấp cứu: Bảo vệ bệnh viện hay lực lượng..."bảo kê"?; Dọa đuổi ông lão xuống xe, nhân viên xe buýt bị đình chỉ việc

  • Nghin le chuyen tuan qua 1707 23072016
    Nghìn lẻ chuyện tuần qua 17/07 - 23/07/2016

    Đau chân trái bác sĩ mổ nhầm chân phải; CSGT giơ chân, người đi xe máy lao dải phân cách; Cán bộ giao thông trách mắng người dân vì tự ý vá đường; Bé gái 4 tuổi mất tích bất ngờ, gia đình kêu gọi giúp đỡ ... là những tin tức xã hội nổi bật được dư luận quan tâm trong tuần qua.

  • Su kien quoc te noi bat 177237
    Sự kiện quốc tế nổi bật (17/7-23/7)

    Khủng bố trung tâm mua sắm ở Munich làm 10 người thiệt mạng; Samsung xin lỗi vì những clip mua dâm của chủ tịch Lee; Trump chính thức nhận đề cử tổng thống; Trung Quốc ngang ngược tuyên bố tiếp tục cải tạo tại Biển Đông là những tin chính trong tuần qua.

  • Ban tin Suc khoe tuan qua 177 237
    Bản tin Sức khỏe tuần qua (17/7- 23/7)

    Bị thương chân trái, mổ nhầm chân phải: BV Việt Đức nói gì; Hai bé sơ sinh dính liền ở Hà Giang đã mất; Siêu âm thai bình thường, sinh con bị dị tật: Bài học nào cho bố mẹ; Vợ thờ ơ với 'chuyện ấy', lí do là ở chồng;... là những thông tin Sức khỏe được quan tâm nhất tuần qua.

  • Tong Hop Doi Song Tuan Qua 170724072016
    Tổng Hợp Đời Sống Tuần Qua (17/07-24/07/2016)

    Hàng loạt những sản phẩm kém chất lượng, ảnh hưởng nghiêm trọng đến sức khỏe người tiêu dùng được phát hiện . Bài toán chi tiêu gia đình, cùng những câu chuyện gia đình, vụ đánh ghen ầm ĩ làm ta giật mình trước lối sống ngày nay, là các thông tin nổi bật nhất tuần.

  • Toan canh kinh te tuan 1707 23072016
    Toàn cảnh kinh tế tuần (17/07 - 23/07/2016)

    'Đại án' 9000 tỷ đồng tại Ngân hàng Xây dựng, lương của các sếp tập đoàn gần nửa tỷ đồng, giá xăng điều chỉnh giảm mạnh, vấn nạn cà phể bẩn, tăng trưởng tín dụng tiếp tục có con số mới ... Cùng với những thông tin về tài chính- ngân hàng, bất động sản, thị trường tiêu dùng..là những tin tức - sự kiện kinh tế nổi bật tuầ

  • Nghin le chuyen tuan qua 1007 16072016
    Nghìn lẻ chuyện tuần qua 10/07 - 16/07/2016

    Formosa chôn 100 tấn chất thải tại Hà Tĩnh; Ngư dân bàng hoàng kể tàu TQ tông chìm tàu cá ở Hoàng Sa; Cô giáo Sài Gòn bị tố tán tỉnh nam sinh lớp 8; 3 năm nuôi nhầm con của 1 gia đình ở cách nhà mình 5 km ... là những tin tức xã hội nổi bật được dư luận quan tâm trong tuần qua.

  • Su kien quoc te noi bat 107167
    Sự kiện quốc tế nổi bật (10/7-16/7)

    Toà PCA ra phán quyết Trung Quốc không có chủ quyền lịch sử ở Biển Đông; Tân Thủ tướng Anh Theresa May công bố danh sách nội các mới; Khủng bố đẫm máu đúng Quốc khánh Pháp; Đảo chính thất bại ở Thổ Nhĩ Kỳ... là những tin chính trong tuần qua.

  • Ban tin Suc khoe tuan qua 107 167
    Bản tin Sức khỏe tuần qua (10/7- 16/7)

    Ổ bệnh bạch hầu đang bùng phát mạnh tại Bình Phước; Bác sĩ ra chợ xin từ thiện cứu 2 bé song sinh dính liền; Cảm động câu chuyện về sản phụ ung thư phổi quyết giữ thai nhi; Mách bạn bài thuốc điều trị sẩy thai từ hàng trăm năm trước;... là những thông tin Sức khỏe được quan tâm nhất tuần qua.

  • Toan canh kinh te tuan 1007 16072016
    Toàn cảnh kinh tế tuần (10/07- 16/07/2016)

    Lại nóng chuyện huy động 500 tấn vàng trong dâm, lãi suất tiêu dùng lên tới 70-80%/năm, EVN chiếm hơn 1/3 tổng số nợ mà Chính phủ phải bảo lãnh, nhiều ngân hàng báo lãi khủng trong quý II, kiểm tra xử phạt hàng loạt công ty đa cấp... Cùng với những thông tin về tài chính- ngân hàng, bất động sản, thị trường tiêu dùng..là nhữ